• Home
  • Groepen Groepen
    Groep 1/2 Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 Hoe werken wij in de groepen Het Groeilab Groeiklas Methode DaVinci Engels vanaf groep 1/2 Sterrenshow
  • Onze school Onze school
    Team Schoolplan en jaarplan Schoolondersteuningsprofiel Ouders: communicatie en hulp Leerlingenraad Praktische informatie Vertrouwenspersonen Vreedzame school Protocollen Blog van juf Mayke Ontwikkelingen in de school Reviews Schoolgids Aanmelden nieuwe leerling Jaargids en jaarkalender Kindertalentfluisteraar Medezeggenschapsraad (MR) Nieuwsbrieven foto's opknappen van de school Foto's schoolreisje Foto album
  • Partners Partners
    HVO Buitenschoolse activiteiten Kiddies 't Rakkertje Artiance Buro de Beweging Bibliotheek Oudersteunpunt PPO-NK
  • Vacatures
  • Privacy Privacy
    Privacyreglement leerlingen
  • Contact
  • Nieuws en agenda
  • Video
Inloggen

Methode DaVinci

DaVinci

 

Hoe leren kinderen? Wat willen wij als team van OBS De Sterrenwachter in het onderwijs de kinderen meegeven? Deze vragen zijn bepalend geweest voor onze keuze voor DaVinci. Samenhangend met allerlei maatschappelijke veranderingen is er een andere kijk op leren ontstaan. Het ontwikkelen en vergroten van het zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid en leren van vaardigheden die ze in de toekomst nodig hebben staat voorop. Hen leren wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hun kracht is. En daarnaast hoe te leren het zelf te doen.

Leren doen we altijd en overal.
Door te handelen, door zelf dingen te ondernemen, je te verwonderen en te kijken wat er gebeurt, door met en van elkaar te leren, door het verwerken van de theorie en door na te denken. Dit gebeurd wanneer leerstof uitdagend en betekenisvol is. DaVinci is een eigentijdse methode voor wereldverkenning en staat voor onderwijs vanuit verwondering en betrokkenheid.
Binnen DaVinci worden de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek niet los aangeboden, maar als één geheel binnen een thema, daardoor zien kinderen verbanden tussen verschillende vakken en leggen ze relaties tussen tijd, plaatst, natuur en cultuur.

Als we het over de Egyptenaren (geschiedenis) hebben, bekijken we eerst de tijdlijn van de hele menselijke beschaving en de plaats die de Egyptenaren daarin nemen. Vervolgens behandelen we de piramides (techniek). Die piramides zijn gemaakt van zandsteen (aardrijkskunde) dus gaan we kijken waar zandsteen voorkomt in Afrika. De piramides werden gebouwd vanwege een geloof in leven na de dood (levensbeschouwing), we kijken naar wat de kinderen zelf geloven en of dat aansluit bij een van de wereldgodsdiensten of juist niet. De Nijl speelt een belangrijke rol in het oude Egypte, we gaan onderzoeken welke dieren en planten (biologie) er leven in en om de Nijl en dat vergelijken met een rivier in de buurt van je eigen woonplaats.

Door deze verbondenheid binnen een thema ontstaat er een samenhangend geheel. Op deze manier zullen kinderen verbanden leren zien tussen alles wat aangeboden wordt. We dagen kinderen hierbij uit om op onderzoek uit te gaan. Eerst beschrijven we wat we al weten en wat we nog willen leren. Deze leervragen (onderzoeksvragen) krijgen een plekje in de lessen. Deze vragen vormen later de basis voor het themawerkstuk. Op deze manier proberen we de nieuwsgierigheid van kinderen aan te wakkeren!

Per thema maakt elk kind tenminste één themawerkstuk. Door het themawerkstuk aan elkaar te presenteren leren de kinderen ook van elkaars leervragen.Tijdens de lessen wordt er voortdurend een beroep gedaan op vaardigheden als: samenwerken, kritisch en creatief denken, ontdekkend leren. Daarnaast biedt deze manier van werken ruimte aan leerkrachten en leerlingen om opdrachten op maat te maken en uit te voeren zodat er tevens aanbod is voor kinderen die meer aankunnen.

Een thema duurt altijd een aantal weken. Na de wekelijkse klassikale les kunnen de kinderen middels de zeer uiteenlopende verwerkingen (werkblok, werkbladen, proefjesbladen, computeropdrachten) met de lesstof aan het werk. Dat zal gemiddeld nog eens 1,5 uur per week in beslag nemen. De verwerkingen variëren in werkvorm van individueel tot groepsgewijs tot klassikaal waarbij gebruik gemaakt wordt van de principes van samenwerkend of coöperatief leren zodat het niet alleen een afwisselende werkvorm is, maar er ook daadwerkelijk een meerwaarde zit in het samenwerken. Kinderen worden op diverse manieren uitgedaagd. DaVinci lessen hebben telkens een andere aanbiedingsvorm en werkwijze. Zo kan de ene les beginnen met een verhaal en een andere met een scheikundig experiment.

De lessen creatieve vorming worden gekoppeld aan het thema van DaVinci. De lessen worden gegeven door een docent van Artiance in ons DaVinci-atelier. Daarmee wordt het thema beeldend.Aan het einde van elk thema zijn ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellende welkom om de kunstwerken te bewonderen. Wij streven erna om dit op verschillende manieren te organiseren, bijvoorbeeld met een voorstelling of een tentoonstelling.

Wat wordt er per bouw behandeld?

Onderbouw

In de onderbouw worden veel cirkelbewegingen uit de natuur behandeld; van ei tot kip, van zaadje tot bloem. In deze periode maakt het kind veel sociaalemotionele veranderingen door. Daarom is in de onderbouw het uitgangspunt: het jaar en de seizoenen.

Middenbouw

We leggen de basis voor de verwondering over de wereld om ons heen. In deze ontwikkelingsfase verzamelt het kind alle kennis die het tegenkomt en stelt het telkens weer de 'waarom-vraag'. Daar spelen we op in: in de onderbouw krijgen de kinderen de cirkelbewegingen uit de natuur te zien; van ei tot kip, van zaadje tot bloem...Ze gaan zich afvragen waar het eerste zaadje vandaan kwam. Vandaar dat we in de middenbouw beginnen bij het begin: hoe is alles ontstaan? Verder leren we de kinderen als voorbereiding op de bovenbouw de begrippen tijd en tijdsbesef met de tijdlijn van het jaar en seizoenscirkel. De wereldbol is opgengeklapt en tot een wereldkleed gemaakt waarop Twister gespeeld kan worden, hierdoor krijgen de kinderen ook plaatsbesef.

Bovenbouw

In de bovenbouw is bij wereldverkenning de menselijke beschaving het uitgangspunt voor de thema's. In groep 6 starten we met de Egyptenaren en de prehistorie en in groep 8 eindigen we in het heden. In elk thema komen alle vakken van wereldverkenning aan de orde: wereldoriëntatie, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, maatschappijleer, techniek, natuur- en scheikunde, filosofie en levensbeschouwing. We beginnen altijd bij het grote geheel, en zoomen dan in op een detail. Ook wordt er bij elk thema een mindmap gemaakt. Zo zullen de leerlingen verbanden zien tussen de aangeboden stof.

Op onze school hebben we twee speciale DaVinci lokalen. Hier zijn de materialen behorende bij de methode te zien, en de werkjes van de leerlingen.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.davinciacademie.nl .

Op de website www.davincivoorthuis.nl vindt u tipsvoor gesprekken, boeken, films, spelletjes en uitjes die aansluiten bij de thema's van DavVinci op school.

Contact

Stempelmakersstraat 19
1825 DP Alkmaar

072-5613233

directiedesterrenwachter@ronduitonderwijs.nl

Onderdeel van:

  • Privacy statement
  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools