Onze kernwaarden

Creatief, avontuurlijk en modern!

Basisschool de Sterrenwachter, een prachtige openbare school in Alkmaar. Een school waar je gezien en gehoord wordt, waar je je veilig en fijn voelt. Waar je leert in een uitdagende en stimulerende omgeving. Waar kwalitatief goed onderwijs gegeven wordt en je het beste uit jezelf haalt. Waar sterke leraren iedere dag met plezier naartoe gaan, om jou steeds een stapje verder te helpen. De school waar je met moderne leermiddelen werkt, waar je creativiteit er mag zijn en we samen op avontuur gaan: de school die zorgt dat je klaar bent voor de volgende stap, als stevig persoon die volop in de maatschappij staat.

Creatief

Op onze school zien wij creativiteit terug in het leren, ervaren en ontdekken in de klas en daarbuiten. Het creatief vermogen van kinderen wordt het sterkst ontwikkeld in een rijke leeromgeving waarin kinderen gestimuleerd worden om zelf oplossingen te bedenken en jezelf te kunnen zijn.

Wij moedigen het zoeken naar eigen oplossingen aan, waarbij het oplossend vermogen en eigenheid worden vergroot. Eveneens gebruiken wij onze creativiteit bij cultuureducatie en vieringen. Wij organiseren meerdere malen per jaar een Sterrenshow waar kinderen, ouders en docenten hun talenten kunnen laten zien.

Op de Sterrenwachter hebben wij een atelier. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd in hun kunstzinnige ontwikkeling gestimuleerd worden. Hierdoor zullen zij kunst waarderen en zich creatief kunnen en durven uiten. Een verrijking die zij kunnen meenemen in hun volwassen leven. Wij vinden het belangrijk dat zij zich oriënteren op kunstzinnige en culturele aspecten door middel van onderzoek, ontdekken, het omgaan met verschillende materialen, samenwerken, het stimuleren en ontwikkelen van hun eigen verbeelding.

Avontuurlijk

Leren is een mooi avontuur! In een uitdagende, veilige en duidelijke leeromgeving begeleiden we onze leerlingen bij het vinden van het eigen unieke talent.

Kinderen leren pas echt door te ervaren en ontdekken. Dus: zien wat er speelt in de wijk, het dorp en de omgeving. Door te ontdekken hoe de maatschappij in elkaar zit, hoe een huis wordt gebouwd of hoe planten groeien. Pas dan gaan ze het écht begrijpen. Dat is het leren van nu. En natuurlijk zijn er boeken en ondersteunende ICT, want dat blijft altijd. De school staat niet opzichzelf, maar is juist het middelpunt van de omgeving.

Modern

Binnen de school wordt modern onderwijs gegeven, wat zich uit in het gebruik van eigentijdse methoden, waarbinnen leerkrachten kunnen differentiëren in het aanbod van instructie, leer strategieën, werkvormen en verwerking. Dit uitgangspunt biedt mogelijkheden voor leerlingen om zelfstandig te werken en samenwerkend te leren waardoor zij op actieve wijze worden betrokken bij hun eigen leerproces.

De mensen van ons team zijn de ontwerpers van de speel- en leeromgeving van de Sterrenwachter, experts als het gaat om leerstof, cultuurdragers en ook pedagogen die kinderen stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Samen dragen we de verantwoordelijkheid om ieder kind te zien, horen, begrijpen en volledig tot z’n recht te laten komen. Net als de kinderen, krijgen alle medewerkers de vrijheid zich te ontwikkelen. Als team werken we aan het benutten van talenten, versterken we elkaar in deze belangrijke, vormende periode en bieden we een betrokken begeleiding - voor kinderen én ouders.

De Sterrenwachter,

Creatief, avontuurlijk en modern!